ambient marketing

 

Alguna vegada ja n’hem parlat en aquestes línies de que cada vegada més les empreses utilitzen sistemes de publicitació dels seus productes o serveis amb accions que fan que els seus clients intervinguin en les mateixes, fet que s’ha vingut a anomenar “ambient marketing”. Aquestes accions fan que el consumidor del producte es converteixi en l’emissor del missatge publicitari, i com a exemple, només hem d’agafar l’acció que va fer fa un parell d’anys o tres Ryanair a la plaça de Catalunya de Barcelona, en la que prometia bitllets d’avió a tot aquell que es manifestés en contra d’Iberia en aquella plaça.

El fet és que en aquest cas a l’empresa l’acció se li va escapar del control, però també demostra l’èxit que va tenir l’acció, que, tot sigui dit, és un exemple d’un fet creixent i  que no es pot aturar, segons els experts.

Aquests mateixos experts diuen que, i cito textualment, “hi ha un desgast del missatge publicitari tradicional”, “la gent no es creu missatges del tipus el client és lo primer”, etc…

El que volen els consumidors sembla ser que és un llenguatge menys formal i publicitari i sostingut per accions demostrables del que comercialitzem.

Quan els experts diuen això, jo penso en el que m’explicaven quan era petitet de que quan vols vendre quelcom, el primer que has de fer es ressaltar les seves qualitats i desprès demostrar-ho. I aquí tornem al “quid” de la qüestió, la demostració o la motivació cap a la compra utilitzant accions que facin que si el que volem vendre es diferenciació, demostrin que som diferents, i de passada creïn un ressò mediàtic i aportin notorietat.

Per exemple, i apart de l’acció que comentàvem, la marca Desigual de roba va fer també una convocatòria a Barcelona amb l’eslògan “Presentat en pilotes i sortiràs vestit” que va ser una de les primeres accions transgressores de la marca, amb una resposta també molt superior a la que s’esperaven. A San Francisco, els d’Ikea varen deixar mobles al mig del carrer amb cartells que invitaven a que la gent els robés. A la plaça de braus de las Ventas, Atrapalo.com va deixar anar milers de papers a l’aire, i un d’ells era un viatge a la Patagonia…. i podria seguir posant exemples d’accions que responen a les característiques de les que parlava fa un moment.

Un últim exemple, i del que també hem parlat en aquesta columna, és el de la campanya de MTV a Espanya amb la cançó del “amo a Laura” i la fictícia “asociación nuevo renacer para una juventud sin mácula”, que el que feia era portar-te fins a una pàgina web on et podies descarregar la cançó i el vídeo de la mateixa amb un èxit mai vist de descàrregues en un dia i que encara s’estudia a les escoles de negoci.

Calculen els experts que l’ambient marketing està en fase de creixement a Espanya, però que amb un any i mig estarem a l’alçada dels americans o la resta d’Europa…….. I després ja comença el llenguatge de sempre: “aquesta nova forma de marketing és el futur” “les estratègies tradicionals en televisió, premsa i ràdio tenen data de caducitat”, “s’han trencat les normes del joc, hi ha un nou llenguatge”.
Totes aquestes frases han estat pronunciades per experts que calculo jo també eren aquells que per els voltants del 2000 deien que internet i la nova economia faria que desapareguessin els sistemes de funcionament de l’economia “tradicional” i que aconsellaven als seus clients a comprar accions d’empreses punt.com.

Com tot en aquesta vida, i utilitzant el sentit comú, veurem que la millor forma d’utilitzar l’ambient marketing seran les estratègies combinades de mitjans, utilitzant aquest sistema com un altra mitjà més per arribar als consumidors, no l’exclusiu. Estem d’acord que el llenguatge i els missatges han de canviar, però els altres sistemes s’adaptaran i sobreviuran, com sempre han fet.

Lluís Perxachs (Consultor Girona)